Ништа без кашике
"CafeBar horeca network ", јун-јул 2014.

Кухињица, Експрес лонац, Кашика, Домаћице, Кантина, Чорба хоусе, Моја кухиња, Балкан експрес, Укус, Цулина... Експрес ресторани враћају се у моду на велика врата. Иако популарност пљескавица, пица, гироса, бургера и других врста брзе хране не јењава, све је више локала који својим гостима нуде нешто „на кашику” по веома приступачним ценама

Из разговора с власницима експрес ресторана у Београду закључујемо да је тајна у томе што су људи жељни домаће кухиње, а не стижу да кувају. Додуше, судећи по броју гостију који дневно прођу кроз ове локале, многи су и престали да кувају, јер им се више исплати да се хране у експрес ресторану. А то, чини се, не важи само за запослене већ и за студенте, пензионере, породице с малом децом...

Суштина ових локала је да гости дођу, једу и оду. Задржавају се највише пола сата и велика фреквентност њихов је главни адут. Јер у класичном ресторану са 50 места у једном дану може да буде услужено око 300, 400 гостију, док се у експрес ресторанима у току дана услужи и до 900 људи. Тиме се оправдавају ниске цене порција, које саме по себи не делују исплативо.

Са неколико власника и менаџера популарних експрес ресторана у Београду разговарали смо о њиховој пословној политици, понуди, односу према гостима, начину припреме хране и бројним другим темама у вези са пословањем угоститељских објеката овог типа.

Цео чланак можете прочитати на линку:
Ништа без кашике

Текст: Нађа Божовић
Фото: Марија Зиндовић