Новости

300 бројева Малог кувара

У петак, 30. новембра 2007. године, изашао је први број Малог кувара у овом облику. Пре тога, часопис истог имена имао је премијеру 1. јуна 2004, но о том јубилеју следеће године.


Сада мало статистике: за све то време објавили смо око 5.000 рецепата (ко би сада тачно све то пребројао), представили кухиње неколико десетина земаља… шта све не, обишли целу бившу Југославију. Наших триста бројева већ су књига од близу три хиљаде страна. Да нам позавиде и легендарни писци кувара разних.
Својевремено, Оскар Питерсон (неспорно један од најбољих џез пијаниста свих времена) снимио је три плоче под заједничким насловом „Само за моје пријатеље“.
Данас, један други Оскар, алијас Мирко Мацура, у Београду чашћава госте, пријатеље, све љубитеље доброг залогаја; Грешни Милоје (КММН) је створио најреспектабилније кетеринг агенције у Чачку и Београду; класичне баклаве и тулумбе Балкан баклаве у Београд је донео Мустафа. Тиме смо се сладили на начин што је у странама које следе.
Уз добро вино, него шта. Недавно поново активна винарија из Јагодине промовисала је својевремено мегапопуларну јагодинску ружицу. Било је ту још вина што је поклон за рођендан Малом кувару, а сарадник Срето Драгаш почаствовао је све нас својим најновијим чедом: воћном ракијом што је прво одгајио воће, а онда у викендици у Барајевцу и испекао ватрену воду.
Пошто смо се ми напримили честитки, ред је да честитамо и свима вама што нас читате. Јер да није вас, не би било ни нас!
Пише: Мика Дајмак