Новости

Домаћа храна у центру Београда

Милоје Стевановић направио је од мале пиљаре у Чачку успешну породичну фирму за производњу и продају хране. Обезбедио је посао за своју породицу, 120 запослених и више од 500 домаћинстава која су добављачи КМН-а. Дневно се произведе око 1.700 килограма хране за више од две хиљаде муштерија. Од пре три године послује и у најстрожем центру главног града

И Када је 1993. године Милоје Стевановић, радећи у једној државној фирми у Чачку, добио задатак да одлучи ко би због економских тешкоћа требало да остане без посла, повукао је данас вероватно незамислив потезрешио је да „сам себе отпусти“ јер није могао никога „да носи на души“. Са супругом Надом узео је породичну уштеђевину од тадашњих 6.000 немачких марака и 1994. године основао фирму КМН (акроним почетних слова чланова породице – Милоје, Нада и ћерке Катарина и Марија). На самом старту ово је била мала пиљара која се у локалу површине 16,5 квадратних метара бавила трговином животним намирницама.

– Временом је КМН полако растао и око себе смо формирали читав круг коопераната, односно добављача. То су углавном били озбиљни српски домаћини из околине Чачка и из Драгачева, па нас је тако један снабдевао јајима, други парадајзом, трећи паприком или шаргарепом. Тако смо могли да гарантујемо врхунски квалитет производа, а са нашим послом расли су и сви они који су били уз нас – објашњава у разговору за Економетар Милоје Стевановић, власник КМН-а, који је пореклом из Драгачева, али је више од 30 година живео у Чачку.

Развојем посла КМН је најпре проширио малопродају, да би затим обезбедио простор и за администрацију и пратеће службе. Након напорног рада и много непроспаваних ноћи купили су кућу у центру Чачка у којој је отворена друга продавница 1998. године, где су ускоро почели и да производе храну.

– Направили смо неколико производних линија – имамо производњу готових јела, производњу салата, пекару, посластичарску радионицу и прераду меса, и то је својеврстан холдинг у малом. Све оно што се произведе у нашим радионицама служи искључиво за потребе наше малопродаје и по томе смо јединствени – објашњава Милоје Стевановић. 

Цео чланак можете погледати овде:
Домаћа храна у центру Београда

Марко Андрејић