Новости

Чачански предузетник прода дневно чак 8 тона готових јела

Предузетник Милоје Стевановић из села Горачићи у Драгачеву у својој породичној фирми КМН дневно произведе између 2.000 и 8.000 килограма готових јела. И све што направи прода!

Специјалитети из КМН залудели су Београђане, па чекају у редовима да пробају неко од традиционалних српских јела која се свакодневно крчкају у овој необично кухињи у центру главног града.

Чорбе, сарме, торте

Мириси драгачевских посних и мрсних ђаконија шире се из Змај Јовине улице све до краја Кнез Михаилове у Београду. У време ручка испред КМН је најдужи ред.

Муштерије стрпљиво чекају да пробају неко од готових јела које вредне куварице спремају од раног јутра. Понуда је толико шаролика, да ни највећи гурмани не могу да јој нађу замерку. Миришу домаће чорбе, бар двадесетак их је на менију, сарма, мусака, подварак, пребранац, гулаш, бећар паприкаш, разна печења, риба, свежа пецива, колачи, торте…

– Не знам да игде на кугли земаљској на овако малом простору у понуди има више различитих јела. Свакодневно их је барем 400! Све се спрема на традиционалан начин, баш као што су некада радиле наше мајке и баке. То су људи препознали и зато су испред наше радње оволики редови. Дневно имамо и по 1.200 муштерија, прича Милоје Стевановић, власник КМН.

Од пиљаре до бизниса

А све је, како каже Милоје, почело пре двадесетак година у једној малој пиљари у Чачку, величине свега 16,5 квадрата. Са супругом Надом Милоје је узео породичну уштеђевину и основао фирму КМН. Како поносно истиче, назив је настао од почетних слова чланова породице – ћерки Катарине и Марије и жене Наде.

– Данас имамо више од 100 запослених, а чак 500 домаћинстава су наши добављачи. Када то помножите са барем три члана домаћинства, код нас је своју егзистенцију решило сигурно 2.000 људи. Одговорно тврдим да боље живе моји добављачи јаја, поврћа, сира и кајмака од запослених у банкама. Домаћин који нам је на почетку продавао 30 јаја, сада продаје 2.000. И он је растао са нама, наводи Стевановић, поносан што у његовој фирми поред њега и супруге раде обе ћерке и зетови, а кад стигну од школских обавеза и унуци.

Стевановићи, поред радње у Београду, имају у Чачку два супермаркета, пекару, посластичарницу, производњу готових јела и прераду меса.