Новости

Сваког дана као за славу

Како је Милоје Стевановић запослио 100 радника и 200 сељака и отворио дућан у Београду – чланак објављен у дневном листу Политика. 

Чачак – Предузеће КМН из Чачка отворило је почетком новембра специјализовану продавницу својих проивода у центру Београда. Долазак на тржиште престонице узима се као симбол напретка овог колектива који кува и готови народна јела. Милоје Стевановић, власник КМН-а, каже да је за оснивање дућана у главном граду најзаслужнија група старих потрошача. 
– Имали смо списак са око стотину Београђана који су годинама наручивали јела из Чачка, а транспорт је ишао преко родбине или пријатеља. Сад је тај проблем решен, на њихов захтев али на обострану корист.
Стевановић за “Политику” вели да предузеће данас има 100 запослених и 450 добављача широм Србије, од којих 200 класичних сеоских домаћинстава из Драrачева, Чачка, Ужица и Пожеге, од којих свакодневно добија месо, млеко, јаја … Пре 18 година кад је, без капитала, кренуо са овим послом, имао је само пиљарницу у Чачку од 16,5 квадрата, али и замисао како да развије делатност. 
– Супруга Нада и ја ценили смо да ће у овој земљи неко некад морати да ради па неће имати времена да кува, и зато смо одлучили да готовим о и продајемо јела. Друга финеса у послу била је одлука да сва јела припремамо по древним рецептима, као у време оно, за славу или Божић. Трећа нам није ни била потребна.

Саговорник описује да је у сваком погону уведен стандард Хасап, али да су све радионице ипак остале конзервативне, и не стиди се збогтоrа. Не користе се вештачке боје и укуси, ни дим из кесице. 
– У месарској радионици, рецимо, чварци се припремају на традиционалан начин, само од младих свиња, крчкањем 16 до 18 сати. Сланине, печенице, коленице, вешалице и суви врат диме се на буковим цепаницама, шунка у цреву је искључиво од свињског филеа и руже од бута. Гибанице се праве од ручно развијених кора, као и пите.

Сир “жарковац” и ,Јулин млади кајмак” испоручује млекара “Гај” из Милојевог родног села Горачића код Гуче, а сири се исто “како су то деведесет година чиниле баба Драrиња и нана Јула”. КМН свакодневно справља око 300 различитих производа, од супа, чорби, салата, јела и слаткиша до месних и сувомеснатих артикала. Средом, петком и у време поста понуда је богатија за још 50 безмрсних јела.
– У београдској продавници, првих дана осле отварања, највише су куповани сарма и свадбарски купус – прича Стевановић. Предузеће је добило назив по крониму имена укућана, ћерки Катарине и Марије, и Милоја и Наде. 

Породица данас има 12 чланова, сви одрасли су на одговорним пословима у КМН – у, а од шесторо унучади четворо преко распуста ради код деде и баке. КМН никад није објавио ниједну рекламу јер Стевановић верује да је најбоље кад се људи о неком предузећу обавештавају директно, један од другога.

Г. Оташевић